Kiedyś nie byłam fanką bobu, ale myślę, że sporo zależy od samego produktu (jego świeżości itp.) oraz sposobu przyrządzenia. Przekonałam się do bobu jedząc go bez skórki, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół. Ta zupa też bardzo przypadła mi do gustu. Żeby zminimalizować czas przygotowania, warto zrobić więcej bulionu i potem go zawekować albo zamrozić. Jeśli mielibyście pytania, w kwestii przyrządzenia samego bulionu, dajcie znać w komentarzach.
Składniki na 3-4 porcje:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 kg bobu
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia cebula
- 100 g jogurtu/ śmietany 12%
- 4 łyżki słonecznika
- 3 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotuj 1,5l bulionu warzywnego.
- Bób gotuj przez 10-15 min., w lekko osolonej wodzie.
- W międzyczasie podsmaż na oliwie pokrojoną cebulkę i cukinię, z rozgniecionym czosnkiem (2szt.) oraz szczyptą soli i pieprzu, mieszając warzywa parę razy.
- Ugotowany bób przelej zimną wodą i kiedy jest już przestygnięty, obierz go ze skórki. (Jest to dość mozolna praca, ale jest to konieczne, dla uzyskania gładkiej konsystencji zupy.)
- Obrany bób i zawartość patelni, przełóż do gotującego się bulionu warzywnego. (Możesz w nim pozostawić część marchewki i selera.) Gotuj całość jeszcze przez ok. 10 min.
- Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj jogurt/śmietanę (zahartowane odrobiną zupy, przed wlaniem do garnka), sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, koperek, natkę pietruszki i gałkę muszkatołową.
- Zmiksuj całość na gładki krem. (Część koperku i natki można zostawić do posypania na wierzch.)
- Dopraw zupę solą i pieprzem. Posyp wierzch prażonymi pestkami słonecznika. Można też dodać pokruszony ser kozi lub fetę.
!! Jeśli chcesz, aby krem był bardziej gęsty, możesz dodać na początku do bulionu 2-3 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę.
Wartości odżywcze na porcję (650g):
- 270 kcal
- 15g Białka
- 11g Tłuszczu
- 20,7g Węglowodanów
- 10,5g Błonnika
!! Przy podziale całości na 4 porcje, w wersji z jogurtem, bez ziemniaków i sera.
Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 1,5 h (głównie czas potrzebny na ugotowanie bulionu)