Tropikalna sałatka z mango, kurczakiem i sosem fistaszkowym

sałatka z mango i kurczakiem

To jedna z moich ulubionych sałatek, która robi furorę na wszystkich imprezach. Połączenie mango i masła orzechowego to jest to!

Składniki na 1 porcję:

Sałatka

  • 3 garście roszponki/ szpinaku/sałaty
  • 50 g piersi kurczaka
  • 1/3 mango
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1/3 papryki
  • 1/2 ogórka długiego
  • szczypta curry
  • 0,5 łyżki oliwy
  • kilka listków świeżej mięty

Sos

  • 1 łyżka oleju np. rzepakowy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
  • szczypta imbiru

Przygotowanie:

  1. Kurczaka podsmaż na oliwie (ok.5 min.) z dodatkiem curry, mieszając kilka razy.
  2. Roszponkę lub sałatę użyj jako bazy sałatki.
  3. Dodaj do niej pokrojone mango, paprykę, ogórek, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz przestygniętego kurczaka.
  4. Aby przygotować sos zmieszaj olej, miód, sos sojowy, masło orzechowe, sok z limonki i imbir.

Wartości odżywcze na porcję (427g):

  • 468 kcal
  • 19 g białka
  • 24,5 g tłuszczu
  • 39,5 g węglowodanów
  • 7,5 g błonnika

Czas przygotowania: 15 min.

Dodaj komentarz