To jedna z moich ulubionych sałatek, która robi furorę na wszystkich imprezach. Połączenie mango i masła orzechowego to jest to!
Składniki na 1 porcję:
Sałatka
- 3 garście roszponki/ szpinaku/sałaty
- 50 g piersi kurczaka
- 1/3 mango
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/3 papryki
- 1/2 ogórka długiego
- szczypta curry
- 0,5 łyżki oliwy
- kilka listków świeżej mięty
Sos
- 1 łyżka oleju np. rzepakowy
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżki miodu
- 1 łyżeczka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
- szczypta imbiru
Przygotowanie:
- Kurczaka podsmaż na oliwie (ok.5 min.) z dodatkiem curry, mieszając kilka razy.
- Roszponkę lub sałatę użyj jako bazy sałatki.
- Dodaj do niej pokrojone mango, paprykę, ogórek, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz przestygniętego kurczaka.
- Aby przygotować sos zmieszaj olej, miód, sos sojowy, masło orzechowe, sok z limonki i imbir.
Wartości odżywcze na porcję (427g):
- 468 kcal
- 19 g białka
- 24,5 g tłuszczu
- 39,5 g węglowodanów
- 7,5 g błonnika
Czas przygotowania: 15 min.