Jeśli znudziły Ci się trochę ziemniaki i chcesz dodać trochę koloru do swojego dania albo oprócz potasu dostarczyć sobie również sporej dawki β-karotenu, to przygotuj coś z batatów. Podsyłam Ci przepis na proste i zarazem efektowne danie, z jego wykorzystaniem. Na zdrowie! 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 1 duży batat
- 3 garści świeżego szpinaku
- 10-12 szt. pomidorków koktajlowych lub innych w wersji mini
- 80 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 2 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotuj batata podzielonego na połówki, w lekko osolonej wodzie, przez ok. 30-35 min.
- W międzyczasie przygotuj zieloną masę ze szpinaku. Wystarczy, że podsmażysz szpinak na oliwie i doprawisz rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz szczyptą pieprzu i soli.
- Aby wykonać białą warstwę, wymieszaj twaróg z jogurtem (2 łyżki), szczypiorkiem oraz odrobiną soli i pieprzu.
- Trzecia warstwa to po prostu pokrojone na połówki pomidorki doprawione wedle uznania, np. bazylią.
- Po wyjęciu batatów z wody i lekkim przestygnięciu, wydrąż z nich środek (przy pomocy łyżki lub innym narzędziem).
- Do środka nałóż 3 wersje farszu, na przemian.
- Piecz łódeczki w temp. ok. 180 st., przez ok. 15 minut, pod przykryciem albo zawinięte w folię.
- Przed zjedzeniem polej całość oliwą i podaj z kleksem jogurtu.
!! Miąższ pozostały po wydrążeniu batatów, możesz wykorzystać do zrobienia placuszków, na które przepis dodam niedługo. 😉
Wartości odżywcze na porcję (378g):
- 311 kcal
- 15,5 g Białka
- 28 g Tłuszczu
- 26,5 g Węglowodanów
- 6 g Błonnika
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 45-50 min (gotowanie i pieczenie)