Trójkolorowe łódeczki z batatów

Jeśli znudziły Ci się trochę ziemniaki i chcesz dodać trochę koloru do swojego dania albo oprócz potasu dostarczyć sobie również sporej dawki β-karotenu, to przygotuj coś z batatów. Podsyłam Ci przepis na proste i zarazem efektowne danie, z jego wykorzystaniem. Na zdrowie! 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży batat 
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 10-12 szt. pomidorków koktajlowych lub innych w wersji mini
  • 80 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj batata podzielonego na połówki, w lekko osolonej wodzie, przez ok. 30-35 min.
  2. W międzyczasie przygotuj zieloną masę ze szpinaku. Wystarczy, że podsmażysz szpinak na oliwie i doprawisz rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz szczyptą pieprzu i soli.
  3. Aby wykonać białą warstwę, wymieszaj twaróg z jogurtem (2 łyżki), szczypiorkiem oraz odrobiną soli i pieprzu.
  4. Trzecia warstwa to po prostu pokrojone na połówki pomidorki doprawione wedle uznania, np. bazylią.
  5. Po wyjęciu batatów z wody i lekkim przestygnięciu, wydrąż z nich środek (przy pomocy łyżki lub innym narzędziem).
  6. Do środka nałóż 3 wersje farszu, na przemian.
  7. Piecz łódeczki w temp. ok. 180 st., przez ok. 15 minut, pod przykryciem albo zawinięte w folię.
  8. Przed zjedzeniem polej całość oliwą i podaj z kleksem jogurtu.

    !! Miąższ pozostały po wydrążeniu batatów, możesz wykorzystać do zrobienia placuszków, na które przepis dodam niedługo. 😉

Wartości odżywcze na porcję (378g):

  • 311 kcal
  • 15,5 g Białka
  • 28 g Tłuszczu
  • 26,5 g Węglowodanów
  • 6 g Błonnika

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 45-50 min (gotowanie i pieczenie)

Dodaj komentarz