Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem

Mimo, że są podobne do naleśników, do których jesteśmy powoli przyzwyczajeni w takiej formie, to gofry nadal kojarzą się z deserem, a nie obiadem. Postanowiłam to zmienić. Przedstawiam Wam gofry w wersji nie tylko dla wielbicieli słodkości. 😉 Przy 3 posiłkach spokojnie można znaleźć miejsce dla tego dania w diecie odchudzającej, również u osób z IO i cukrzycą.

Składniki na 2 szt. (1 porcja):

  • Ciasto
    • 4 łyżki mąki pszennej/ owsianej (najlepiej pełnoziarnista)
    • 100 ml mleka 2%
    • 2 garści szpinaku (może być mrożony – odsączony)
    • 1 jajko S
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżki oliwy
    • przyprawy: 1 mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku 
  • Farsz
    • 40 g mięsa mielonego z indyka/wieprzowego z szynki
    • 1/3 papryki
    • 1/3 cukinii
    • 1/2 cebuli
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego (koncentrat)
    • 1/2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki jogurtu
    • przyprawy: 1 mały ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki oregano i bazylii (kilka listków świeżej), 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Szpinak (mrożony lepiej wcześniej wyjmij albo rozmroź w mikrofali) podsmaż na patelni z 1/2 łyżki oliwy, czosnkiem (1 ząbek) i pieprzem, do odparowania wody.
  2. Wsyp do miski mąkę i proszek, dodaj jajko, mleko oraz przestygnięty szpinak. Całość zblenduj/zmiksuj, do połączenia składników.
  3. Rozgrzej wcześniej nasmarowaną olejem gofrownicę. Nałóż ciasto chochlą i rozprowadź ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry piecz przez ok. 3 – 4 minuty.

Farsz:

  1. Na patelni z 1/2 łyżki oliwy, podsmaż na większym ogniu mięso, z dodatkiem czosnku (1 ząbek) i pieprzu. Rób to przez ok. 2-3 min., cały czas mieszając.
  2. Zmniejsz ogień i dodaj uprzednio pokrojoną cebulę, paprykę i cukinię.
  3. Podsmaż przez chwilę, a następnie podlej całość odrobiną wody i podduś pod przykryciem.
  4. Po kilku minutach dodaj przecieru i dopraw całość pieprzem, bazylią i oregano, wedle uznania. Wymieszaj wszystko i podduś jeszcze przez ok. 10 min.
  5. Gotowy farsz wyłóż na gofry i przykryj 2 gofrem. Polej wierzch jogurtem i posyp natką pietruszki.

    !! Jeśli robisz wersję bez przykrycia, pamiętaj o podwojeniu ilości poszczególnych składników farszu.

Wartości odżywcze na porcję (588 g):

  • Wartość energetyczna: 687 kcal
  • Białko: 33 g
  • Tłuszcz: 34 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Błonnik: 10,5 g

Czas przygotowania: 16 min.
Czas oczekiwania: 15 min.

Dodaj komentarz