Sałatka „zero waste” z botwiną i rzodkiewką

U mnie w kuchni nic się nie zmarnuje! Dlatego zamiast wyrzucać (uważane przez niektórych za niejadalne) liście buraka i rzodkiewki, wykorzystałam je jako bazę do sałatki, gdzie burak stanowi jej świetne dopełnienie. Sałatkę można równie dobrze przyrządzić na bazie sałaty, roszponki, czy rukoli. 

Składniki na 1 porcje:

  • 1/4 pęczka botwiny
  • 1/2 pęczka liści rzodkiewki
  • 40g kaszy pęczak
  • 1 średni upieczony/ugotowany burak
  • kilka szt. rzodkiewki
  • 40 g sera feta
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/ oliwy
  • łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z 1/8 cytryny
  • 1/2 ząbku czosnku

Sposób przygotowania:

  • Liście umyj, poszatkuj i użyj jako bazę sałatki.
  • Ugotuj kaszę wg instrukcji i buraka do miękkości.
  • Zmieszaj w misce zieleninę, przestygniętą kaszę, pokrojonego buraka, rzodkiewkę, pokruszoną fetę, orzechy i słonecznik.
  • Polej sosem, powstałym ze zmieszania oleju/oliwy, pietruszki, czosnku, soku z cytryny i ew. odrobiny soli i pieprzu.

Wartość odżywcza na porcję (410g)

  • Wartość energetyczna: 499 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 27 g
  • Węglowodany: 41,9 g
  • Błonnik: 10 g

Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min.

Dodaj komentarz