U mnie w kuchni nic się nie zmarnuje! Dlatego zamiast wyrzucać (uważane przez niektórych za niejadalne) liście buraka i rzodkiewki, wykorzystałam je jako bazę do sałatki, gdzie burak stanowi jej świetne dopełnienie. Sałatkę można równie dobrze przyrządzić na bazie sałaty, roszponki, czy rukoli.
Składniki na 1 porcje:
- 1/4 pęczka botwiny
- 1/2 pęczka liści rzodkiewki
- 40g kaszy pęczak
- 1 średni upieczony/ugotowany burak
- kilka szt. rzodkiewki
- 40 g sera feta
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju rzepakowego/ oliwy
- łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- sok wyciśnięty z 1/8 cytryny
- 1/2 ząbku czosnku
Sposób przygotowania:
- Liście umyj, poszatkuj i użyj jako bazę sałatki.
- Ugotuj kaszę wg instrukcji i buraka do miękkości.
- Zmieszaj w misce zieleninę, przestygniętą kaszę, pokrojonego buraka, rzodkiewkę, pokruszoną fetę, orzechy i słonecznik.
- Polej sosem, powstałym ze zmieszania oleju/oliwy, pietruszki, czosnku, soku z cytryny i ew. odrobiny soli i pieprzu.
Wartość odżywcza na porcję (410g)
- Wartość energetyczna: 499 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 27 g
- Węglowodany: 41,9 g
- Błonnik: 10 g
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min.