Orientalna zupa z dynią, kurczakiem i curry

Oprócz dyni, rozpoczął się też sezon na rozgrzewające zupy. W związku z tym mam dla Ciebie propozycję na pyszną, rozgrzewającą i do tego sytą zupę, z dodatkiem dyni i kurczaka. Zupa sprawdzi się świetnie jako danie obiadowe, zwłaszcza jeśli zjesz ją np. z dodatkiem pieczywa. Wtedy będzie też lepiej zbilansowana pod względem makro. Chyba, że zastąpisz kurczaka strączkami, np. soczewicą (ok. 50g/porcję), wtedy będziesz miał zapewnione i białko i węglowodany, a także sporą dawkę błonnika.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 0,8 l wody
  • 200g/1 szt. piersi z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 200 g dyni
  • 1/2 średniej cukinii
  • 6-8 łyżek/ 60-80 ml mleczka kokosowego 12%
  • 2  łyżki oliwy
  • przyprawy: natka pietruszki, 1 duży ząbek czosnku, curry, majeranek, imbir, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez kilka minut wraz z curry, solą i pieprzem.
  2. To samo zrób z kurczakiem, tylko osobno.
  3. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Dodaj do niej podsmażone warzywa i dosyp curry, majeranek, imbir, sól i pieprz oraz rozgnieciony czosnek.
  4. Gotuj wszystko przez ok.20-30 min., do uzyskania miękkości.
  5. Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe i kurczaka oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję (404g):

  • 340 kcal
  • 26 g Białka
  • 19 g Tłuszczu
  • 13 g Węglowodanów
  • 6 g Błonnika

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 20-30 min (gotowanie)

Dodaj komentarz