Oprócz dyni, rozpoczął się też sezon na rozgrzewające zupy. W związku z tym mam dla Ciebie propozycję na pyszną, rozgrzewającą i do tego sytą zupę, z dodatkiem dyni i kurczaka. Zupa sprawdzi się świetnie jako danie obiadowe, zwłaszcza jeśli zjesz ją np. z dodatkiem pieczywa. Wtedy będzie też lepiej zbilansowana pod względem makro. Chyba, że zastąpisz kurczaka strączkami, np. soczewicą (ok. 50g/porcję), wtedy będziesz miał zapewnione i białko i węglowodany, a także sporą dawkę błonnika.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 0,8 l wody
- 200g/1 szt. piersi z kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 200 g dyni
- 1/2 średniej cukinii
- 6-8 łyżek/ 60-80 ml mleczka kokosowego 12%
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: natka pietruszki, 1 duży ząbek czosnku, curry, majeranek, imbir, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez kilka minut wraz z curry, solą i pieprzem.
- To samo zrób z kurczakiem, tylko osobno.
- W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Dodaj do niej podsmażone warzywa i dosyp curry, majeranek, imbir, sól i pieprz oraz rozgnieciony czosnek.
- Gotuj wszystko przez ok.20-30 min., do uzyskania miękkości.
- Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe i kurczaka oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję (404g):
- 340 kcal
- 26 g Białka
- 19 g Tłuszczu
- 13 g Węglowodanów
- 6 g Błonnika
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 20-30 min (gotowanie)