Składniki na 4 porcje:
- ok. 160g soczewicy czerwonej
- 9 płatów makaronu lasagne
- 800 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa)
- 200g sera feta/ 120 g startego żółtego sera
- 400g dyni (bez skóry i pestek)
- 400 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 3 łyżki oliwy
- 3-4 średnie ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- przyprawy:
- 3-4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki oregano i bazylii
- 2 szczypty imbiru
- ok. 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Aby przygotować sos, pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją przez chwilę na oliwie (2 łyżki), na małym ogniu, razem 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku.
- Wlej na patelnię przecier pomidorowy, dosyp bazylię, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz.
- Następnie dodaj na patelnię soczewicę i wodę (ok. 2-2,5 szklanki) , a następnie wymieszaj całość.
- Podduś wszystko pod przykryciem przez ok. 15 min. (soczewica czerwona)/ 25 min. (zielona), dodając wodę w razie potrzeby.
- Zanim sos będzie gotowy, zrób mus dyniowy. W tym celu, obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i piecz przez ok. 20-30 min., w temp. 180 st., aż zmięknie.
- Następnie rozgnieć ją widelcem lub zblenduj. Wymieszaj mus z odrobiną oliwy i opcjonalnie imbiru, soli i pieprzu.
- W międzyczasie, przygotuj szpinak. Wystarczy podsmażyć go z odrobiną oliwy, soli i pieprzu (aż się skurczy lub rozmrozi). Ważny jest dodatek czosnku (2 ząbki)
- Kiedy już wszystko jest gotowe, rozgrzej ponownie piekarnik do 180 st. (lub nie wyłączaj go po upieczeniu dyni).
- Spód naczynia żaroodpornego podlej odrobiną sosu pomidorowego lub wody., a następnie przykryj go 3 płatami surowego makaronu lasagne.
- Na płatach rozprowadź najpierw warstwę sosu z soczewicą, musu dyniowego, szpinak, a następnie pokruszony ser feta lub starty żółty ser.
- Powtórz te czynności jeszcze 2 – krotnie, a następnie piecz całość przez ok. 40 min. pod przykryciem, np. folią aluminiową.
Wartości odżywcze na porcję (575g)
- 621 kcal
- 31 g Białka
- 37 g Tłuszczu
- 76 g Węglowodanów
- 7 g Błonnika
Czas przygotowania: 35 min.
Czas oczekiwania: ok. 75 min. (smażenie i pieczenie6