Lasagne z soczewicą, szpinakiem i musem dyniowym

lasagne

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 160g soczewicy czerwonej
  •  9 płatów makaronu lasagne
  • 800 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa)
  • 200g sera feta/ 120 g startego żółtego sera
  • 400g dyni (bez skóry i pestek)
  • 400 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 średnie ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • przyprawy:
    • 3-4 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1,5 łyżeczki oregano i bazylii 
    • 2 szczypty imbiru
    • ok. 1 łyżeczka soli
    • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować sos, pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją przez chwilę na oliwie (2 łyżki), na małym ogniu, razem 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku.
  2. Wlej na patelnię przecier pomidorowy, dosyp bazylię, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz.
  3. Następnie dodaj na patelnię soczewicę i wodę (ok. 2-2,5 szklanki) , a następnie wymieszaj całość.
  4. Podduś wszystko pod przykryciem przez ok. 15 min. (soczewica czerwona)/ 25 min. (zielona), dodając wodę w razie potrzeby.
  5. Zanim sos będzie gotowy, zrób mus dyniowy. W tym celu, obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i piecz przez ok. 20-30 min., w temp. 180 st., aż zmięknie.
  6. Następnie rozgnieć ją widelcem lub zblenduj. Wymieszaj mus z odrobiną oliwy i opcjonalnie imbiru, soli i pieprzu.
  7. W międzyczasie, przygotuj szpinak. Wystarczy podsmażyć go z odrobiną oliwy, soli i pieprzu (aż się skurczy lub rozmrozi). Ważny jest dodatek czosnku (2 ząbki)
  8. Kiedy już wszystko jest gotowe, rozgrzej ponownie piekarnik do 180 st. (lub nie wyłączaj go po upieczeniu dyni).
  9. Spód naczynia żaroodpornego podlej odrobiną sosu pomidorowego lub wody., a następnie przykryj go 3 płatami surowego makaronu lasagne.
  10. Na płatach rozprowadź najpierw warstwę sosu z soczewicą, musu dyniowego, szpinak, a następnie pokruszony ser feta lub starty żółty ser.
  11. Powtórz te czynności jeszcze 2 – krotnie, a następnie piecz całość przez ok. 40 min. pod przykryciem, np. folią aluminiową.

Wartości odżywcze na porcję (575g)

  • 621 kcal
  • 31 g Białka
  • 37 g Tłuszczu
  • 76 g Węglowodanów
  • 7 g Błonnika

Czas przygotowania: 35 min.
Czas oczekiwania: ok. 75 min. (smażenie i pieczenie6

Dodaj komentarz