Masło orzechowe i banan lub mango, to idealne połączenie smaków. W dodatku spora dawka energii, witamin i błonnika. Kulki stanowią świetną alternatywę dla kupnych pralin, które zwykle dostarczają raczej pustych kalorii i niewiele wartościowych składników. Te z mojego przepisu może kalorycznie nie wypadają lepiej, ale odżywczo jak najbardziej.
Składniki na ok. 10-12 kulek:
- 140 g otrębów owsianych
- 4 łyżeczki masła orzechowego
- 120 g musu owocowego np. z mango (1/3) albo banana (1 szt.)
Sposób przygotowania:
Do otrębów owsianych dodajemy mus owocowy (uzyskany ze zmiksowania rozgniecenia mango, czy banana) i masło orzechowe, najlepiej z drobnymi kawałkami orzechów. Mieszamy całość i po uzyskaniu zwartej, mało klejącej konsystencji odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie formujemy kulki i obtaczamy je w kolorowych kuleczkach cukrowych (opcjonalnie).
Wartości odżywcze na porcję (1 kulka)
Wartości podaję dla wersji z mango, bez cukrowych kuleczek. Z bananem lub z kuleczkami będą ciut bardziej kaloryczne.
- Wartość energetyczna: 65 kcal
- Białko: 3,2 g
- Tłuszcz: 3,4 g
- Węglowodany: 8,6 g
- Błonnik: 2,2 g
Czas przygotowania: 5 min.
Czas oczekiwania: 30 min