Sezon na szparagi nadal trwa, jeszcze do końca czerwca. Jeśli ktoś nie jest do nich szczególnie przekonany albo nie ma pomysłu, co z nich przygotować to mam dla Was ciekawą propozycję. Danie jest sycące, bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 300 g ziemniaków (3-4 średnie)
- 8 szparagów
- 6 jajek L
- 1 cebula
- 40 g sera żółtego (np. Gouda)
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju/oliwy (do smażenia)
- przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 duży ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Umyte, obrane (mogą być też w mundurkach), pokrojone na „ósemki” ziemniaki, ugotuj do miękkości, ale tak żeby się nie rozwaliły min. 10 min.
- Po 6 min. od zagotowania ziemniaków, dorzuć do nich zielone szparagi (białe po 3 min.), tak aby ich główka wystawała ponad wodę. Wcześniej odetnij, ułam 1/3 łodyg od dołu. (Końcówki możesz wykorzystać np. do przygotowania bulionu warzywnego na zupę.) W przypadku młodych, zielonych szparagów, nie musisz ich obierać, natomiast te bardziej łykowate i białe powinno się obrać (najlepiej obieraczką do warzyw) przed gotowaniem.
- Podsmaż przez chwilę na oleju/oliwie, na małym ogniu, pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek.
- Dorzuć na patelnię odcedzone ziemniaki i szparagi. Podsmaż całość przez 2-3 min, mieszając parę razy.
- Zalej warzywa, rozbełtanymi jajkami z dodatkiem przypraw.
- Posyp wierzch dania startym serem i trzymaj pod przykryciem, na małym ogniu, aż do ścięcia się jajek. Oryginalnie frittatę robi się w piekarniku, ale że potrzebne są do tego przystosowane patelnie i wymaga to więcej czasu, to polecam mój sposób.
- Przed podaniem, posyp całość natką pietruszki i wyłóż na wierzch pokrojone pomidorki.
Wartości odżywcze na porcję (629g):
- Wartość energetyczna: 572 kcal
- Białko: 34 g
- Tłuszcz: 32 g
- Węglowodany: 36 g
- Błonnik: 7,7 g
Czas przygotowania: 12 min.
Czas oczekiwania: 15 min.