Frittata ze szparagami

Sezon na szparagi nadal trwa, jeszcze do końca czerwca. Jeśli ktoś nie jest do nich szczególnie przekonany albo nie ma pomysłu, co z nich przygotować to mam dla Was ciekawą propozycję. Danie jest sycące, bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 300 g ziemniaków (3-4 średnie)
  • 8 szparagów
  • 6 jajek L
  • 1 cebula
  • 40 g sera żółtego (np. Gouda)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju/oliwy (do smażenia)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 duży ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Umyte, obrane (mogą być też w mundurkach), pokrojone na „ósemki” ziemniaki, ugotuj do miękkości, ale tak żeby się nie rozwaliły min. 10 min.
  • Po 6 min. od zagotowania ziemniaków, dorzuć do nich zielone szparagi (białe po 3 min.), tak aby ich główka wystawała ponad wodę. Wcześniej odetnij, ułam 1/3 łodyg od dołu. (Końcówki możesz wykorzystać np. do przygotowania bulionu warzywnego na zupę.) W przypadku młodych, zielonych szparagów, nie musisz ich obierać, natomiast te bardziej łykowate i białe powinno się obrać (najlepiej obieraczką do warzyw) przed gotowaniem.
  • Podsmaż przez chwilę na oleju/oliwie, na małym ogniu, pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek.
  • Dorzuć na patelnię odcedzone ziemniaki i szparagi. Podsmaż całość przez 2-3 min, mieszając parę razy.
  • Zalej warzywa, rozbełtanymi jajkami z dodatkiem przypraw.
  • Posyp wierzch dania startym serem i trzymaj pod przykryciem, na małym ogniu, aż do ścięcia się jajek. Oryginalnie frittatę robi się w piekarniku, ale że potrzebne są do tego przystosowane patelnie i wymaga to więcej czasu, to polecam mój sposób.
  • Przed podaniem, posyp całość natką pietruszki i wyłóż na wierzch pokrojone pomidorki.

Wartości odżywcze na porcję (629g):

  • Wartość energetyczna: 572 kcal
  • Białko: 34 g
  • Tłuszcz: 32 g
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik: 7,7 g

Czas przygotowania: 12 min.
Czas oczekiwania: 15 min.

Dodaj komentarz