Lato w pełni i mimo, że obecna sytuacja nie sprzyja podróżowaniu, to możemy spróbować choć na chwilę przenieść się do tropików, robiąc takie egzotyczne danie z kurczakiem, podane w niekonwencjonalny sposób. Aż szkoda jeść, tak ładnie się to prezentuje, ale zbyt ładnie pachnie i smakuje, żeby pozostawić to danie w nienaruszonym stanie. 😉
Składniki na 1 porcję:
- 80 g kaszy bulgur/ryżu basmati
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 garść groszku cukrowego
- 60 ml/ 3 łyżki mleczka kokosowego (u mnie 12%)
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- kilka listków świeżej kolendry
- łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem oliwy, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i kurczaka.
- Kiedy kurczak się zetnie, a cebulka zrumieni, dodaj pokrojone warzywa (groszek cukrowy w całości), przeciśnięty czosnek i resztę przypraw (kolendrę i natkę można zostawić na sam koniec).
- Podsmaż całość przez 2-3 min., mieszając kilka razy. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe i podduś na patelni, pod przykryciem, przez ok. 10 min, mieszając kilka razy. Można ew. podlać całość jeszcze odrobiną wody, aby nic się nie przywarło.
- Kaszę/ryż ugotuj osobno w garnku (ok. 2x więcej wody niż kaszy). Jeśli nie chcesz brudzić garnka, możesz też wrzucić ją na patelnię, razem z innymi składnikami, zalać taką samą ilością wody i gotować tyle, ile jest podane na opakowaniu.
- Danie możesz podać w naczyniu, stworzonym z wydrążonego ananasa, a miąższ zostawić na deser.
Wartości odżywcze na porcję (400g)
- Wartość energetyczna: 603 kcal
- Białko: 35 g
- Tłuszcz: 21 g
- Węglowodany: 57 g
- Błonnik: 15 g
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 12 min.
Dajcie znać, jak już przygotujecie i pochwalcie się zdjęciami w kom. 🙂