Egzotyczna potrawka z kurczakiem i ananasem

potrawka z kurczakiem

Lato w pełni i mimo, że obecna sytuacja nie sprzyja podróżowaniu, to możemy spróbować choć na chwilę przenieść się do tropików, robiąc takie egzotyczne danie z kurczakiem, podane w niekonwencjonalny sposób. Aż szkoda jeść, tak ładnie się to prezentuje, ale zbyt ładnie pachnie i smakuje, żeby pozostawić to danie w nienaruszonym stanie. 😉

Składniki na 1 porcję:

  • 80 g kaszy bulgur/ryżu basmati
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 60 ml/ 3 łyżki mleczka kokosowego (u mnie 12%)
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • kilka listków świeżej kolendry
  • łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem oliwy, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i kurczaka.
  • Kiedy kurczak się zetnie, a cebulka zrumieni, dodaj pokrojone warzywa (groszek cukrowy w całości), przeciśnięty czosnek i resztę przypraw (kolendrę i natkę można zostawić na sam koniec).
  • Podsmaż całość przez 2-3 min., mieszając kilka razy. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe i podduś na patelni, pod przykryciem, przez ok. 10 min, mieszając kilka razy. Można ew. podlać całość jeszcze odrobiną wody, aby nic się nie przywarło.
  • Kaszę/ryż ugotuj osobno w garnku (ok. 2x więcej wody niż kaszy). Jeśli nie chcesz brudzić garnka, możesz też wrzucić ją na patelnię, razem z innymi składnikami, zalać taką samą ilością wody i gotować tyle, ile jest podane na opakowaniu.
  • Danie możesz podać w naczyniu, stworzonym z wydrążonego ananasa, a miąższ zostawić na deser.

Wartości odżywcze na porcję (400g)

  • Wartość energetyczna: 603 kcal
  • Białko: 35 g
  • Tłuszcz: 21 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Błonnik: 15 g

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 12 min.

Dajcie znać, jak już przygotujecie i pochwalcie się zdjęciami w kom. 🙂

Dodaj komentarz