Chłodnik z botwiną i jajkiem

Zupa idealna na lato! Jeśli nie chcecie się zgrzać przy jej przygotowaniu (gotując bulion itp.), użyjcie kupnych, gotowanych buraków i vegety warzywnej. Wtedy wystarczy 5 min. obróbki termicznej (żeby botwina się zmiękła).

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 pęczka botwinki z buraczkami
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 200 g kefiru 
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ogórek gruntowy
  • kilka szt. rzodkiewki
  • 2 jajka
  • łyżka szczypiorku i koperku 
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Aby uzyskać wywar, ugotuj włoszczyznę w osolonej wodzie, z dodatkiem ziela i liścia laurowego.
  2. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedź je przez sito, aby pozostał rzadki płyn.
    !! Włoszczyznę możesz wykorzystać np. do zrobienia sałatki jarzynowej, również z jajkiem.
  3. Do wywaru dodaj buraczki, pokrojone w kostkę i gotuj ok. 15 min.
  4. Następnie dorzuć posiekane liście botwinki i trzymaj całość na małym ogniu jeszcze przez 5 min.
  5. Do przestygniętego wywaru dodaj kefir i jogurt.
  6. Potem dorzuć pokrojone/starte warzywa, zioła i przyprawy.
  7. Podaj z przestygniętym jajkiem, ugotowanym na twardo.

Wartość odżywcza na porcję (468g):

  • Wartość energetyczna: 215 kcal
  • Białko: 16,8 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 14,3 g
  • Błonnik: 4,7 g

Czas przygotowania: 10 min.
Czas oczekiwania: 35 min.

Dodaj komentarz