Zupa idealna na lato! Jeśli nie chcecie się zgrzać przy jej przygotowaniu (gotując bulion itp.), użyjcie kupnych, gotowanych buraków i vegety warzywnej. Wtedy wystarczy 5 min. obróbki termicznej (żeby botwina się zmiękła).
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 pęczka botwinki z buraczkami
- 250 ml wywaru warzywnego
- 200 g kefiru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 ogórek gruntowy
- kilka szt. rzodkiewki
- 2 jajka
- łyżka szczypiorku i koperku
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Aby uzyskać wywar, ugotuj włoszczyznę w osolonej wodzie, z dodatkiem ziela i liścia laurowego.
- Kiedy warzywa będą miękkie, przecedź je przez sito, aby pozostał rzadki płyn.
!! Włoszczyznę możesz wykorzystać np. do zrobienia sałatki jarzynowej, również z jajkiem. - Do wywaru dodaj buraczki, pokrojone w kostkę i gotuj ok. 15 min.
- Następnie dorzuć posiekane liście botwinki i trzymaj całość na małym ogniu jeszcze przez 5 min.
- Do przestygniętego wywaru dodaj kefir i jogurt.
- Potem dorzuć pokrojone/starte warzywa, zioła i przyprawy.
- Podaj z przestygniętym jajkiem, ugotowanym na twardo.
Wartość odżywcza na porcję (468g):
- Wartość energetyczna: 215 kcal
- Białko: 16,8 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 14,3 g
- Błonnik: 4,7 g
Czas przygotowania: 10 min.
Czas oczekiwania: 35 min.